Enschede-Losser

Hai,

Zaterdagmorgen om 10 voor 6 opgestaan. Bij Le Pompidou stonden al verschillende mensen te wachten. Toen de bus van ter Beek kwam en gekeerd had stapten we allemaal in maar eerst kregen we allemaal nog een plastic herbruikbaar tasje/stoffen tas met veel inhoud. Het is altijd goed verzorgd. Via een mooie route ging het op weg naar Drenthe om 3 tuinen te bezoeken. Als Jan en ik onderweg zijn mag ik graag foto’s maken van water wat we tegenkomen. Nu zaten we hoog in de bus en ik heb nog nooit zoveel water gezien in allerlei vormen. Breed en recht, smal en kronkelig, water met eilandjes erin, enz. Ervan genoten en geen foto gemaakt.

De 1e tuin was Jetske’s tuin in De Krim. De eigenaars stonden ons al op te wachten. We begonnen met koffie/thee en een heerlijke koek (van de bakker) en uitleg over hoe de tuin was ontstaan en hoe het er nu bij stond. Er was veel te zien en het was een gezellige tuin met verschillende soepel in elkaar overgaande ‘kamers’. Ook was er een tuinhuisje met met heel veel theepotten en honingpotten.

Er werden al verschillende planten gekocht. Volgens mij zijn we er al eens eerder geweest want het echtpaar en de tuin kwamen me bekend voor.
Ga naar het fotoalbum.

 

Op weg naar de 2e tuin: De Hoofdmeesterstuin in Emmer-Compascum.

We moesten aan de overkant van het kanaal zijn en dachten ‘moeten we daar een tuin bekijken, kan niet veel zijn’. Over de brug naar de andere kant van het kanaal weer een eindje terug. De heren stonden ons al op te wachten en er stond een bord: Welkom Groei en Bloei Enschede-Losser. We stapten uit en wisten niet wat we zagen. We werden wederom welkom geheten en ondertussen werden we meegenomen achter de woning. Eerst uitleg over hoe de tuin in 5 jaar van niets in dit Paradijs is ontstaan. Ook de tuin van de buren was erbij gekomen (aangelegd en onderhoud). Daarna koffie/thee met zelfgebakken appelcake.

Je kon met 1 van hen meelopen of op eigen houtje de tuin(en) in. Petje af voor de heren wat ze in die 5 jaar voor elkaar gekregen hebben (1 van hen kwam uit Hengelo). In deze tuin was nog niemand geweest. Toch eens bezoeken.

Ondertussen werd het al steeds warmer. Ook hier werden planten gekocht. Wim had uit voorzorg al plastic zakjes en een stift meegenomen om de namen op de zakjes te schrijven. Aldoende leert men.
Klik hier voor de foto's.

 

Toen naar de 3e tuin: Kwekerij en tuin Het Amsterdamscheveld in Erica. Hier waren verschillende van ons al geweest, voor Corona toen met eigen vervoer. Anderen na Corona ook privé om planten te kopen. Eerst gingen we naar de tuin van de ouders en wederom koffie/thee met plak cake/kruidenkoek. Uitleg over de tuinen en kwekerij en hoe je er kon komen via paadjes achterlangs of over de straat. We begonnen allemaal al aardig te puffen. Ieder ging zijn eigen ding doen, zelf hebben we de tuinen maar half bekeken. Bij de kwekerij aangekomen zagen we al verschillende met planten lopen en nog meer uitzoeken. Wij hebben ook wat gekocht en gingen weer naar de tuin van de ouders. De warmte werd te erg.
Naar de foto's.
 

Bij de tuin aangekomen zagen we de meesten al in een lange rij in de schaduw zitten. Was zo’n grappig gezicht. Wat hebben de ouders ons verwend. Ze brachten water, kristalwater met een smaakje en later kwam de zoon met voor ieder een waterijsje. Ze hielp zelfs met stoelen aanslepen. Dan te bedenken dat ze die later allemaal weer op de plaats moesten zetten.

 

De terugweg ging via Duitsland. Bij Le Pompidou aangekomen werden alle planten uit de bus geladen en in de eigen auto gezet of op de fiets. Enkelen gingen door naar huis en de anderen gingen binnen dineren. Twee lange tafels waren netjes gedekt. We kregen 3 gangen waarbij je uit 2 dingen kon kiezen en 2 consumpties. Het eten was goed en de sfeer genoeglijk, lekker keuvelen met elkaar. Was goed om dat weer te kunnen.

 

Wim hartelijk dank voor de geweldige dag het was prima verzorgd.

 

Groetjes, Sini Arendsen.

 (tekst en foto's: Sini Arendsen)