Enschede-Losser

Achtergrond

De eerste Bourbon roos werd gevonden op het eiland Bourbon, dat tegenwoordig Réunion heet. Het ligt vlakbij Madagaskar in de Indische oceaan. Schepen die vanuit China enz. op weg waren naar Europa zullen daar zeker verse groente en fruit hebben gehaald. Op die schepen werden ook rozen vervoerd en daar zullen ook Chinese, als Parson's Pink China Old Blush bij zijn geweest. Er zullen rozen zijn achtergebleven op beide eilanden.

De boeren op Bourbon hadden de gewoonte hun land af te rasteren met rozenstruiken. Herfst Damaceners, die al gedeeltelijk herbloei hebben, groeiden onder andere daar, zo wil het verhaal. Er zullen zeker struiken van Old Blush tussen gepoot zijn en een “rozenhuwelijk” is dan al snel gesloten. Een Franse botanicus vond in een tuin zo’n kruising, die het midden hield tussen een Old Blush en een Damacener. Deze roos bleek daar al jaren te groeien, onder de naam Rosa Edward. Hij stuurde zaad naar zijn vriend Jacques in Frankrijk en uit dit zaad ontstond de latere Bourbon roos. In 1823 kwam ze op de markt in Frankrijk en niet veel later in Engeland. De Bourbons, en de Damaceners met hun geur en herbloei, hebben zeker bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwere soorten. Deze rozen zijn nog steeds verkrijgbaar en hier volgen twee.
 

Afstammelingen

La Reine Victoria, 1m20 hoog, slanke groeiwijze. Warmroze, komvormige bloemen met een heerlijke geur.
Souvenir de Malmaison. Een populaire Bourbon. Hoogte 1 m. Er bestaat een klimvorm. Grote, zachtroze, gevulde bloemen en een sterke geur.