Enschede-Losser

Achtergrond

De wilde vorm van de Rugosa roos groeit in Noord-China, Korea en Japan. De Chinezen beweren dat ze in China al 1000 jaar voor Chr. voorkwamen. De grenzen in China waren tot eind 1700 gesloten voor westerlingen. Aangezien ze ook in Japan groeiden kwamen ze vandaar naar Europa Ze worden dan ook Japanse bottelrozen genoemd. In 1796 kwamen ze in Engeland aan, waar ze niet echt populair werden. Ze brachten geen nieuwe kleuren. Op de vaas in huis was ook geen succes, veel doornen, ze bloeiden niet zo lang en men vond de bloemen en de bladeren ´slordig´. Maar de tijden veranderen.

 

Productinformatie

Als we vandaag de dag naar de Rugosa kijken vinden we een roos met weinig ´fouten´. Ze is sterk, bossig van struik vorm en doorbloeiend. Sterker nog, ze heeft grote oranje bottels die op kleine tomaten lijken en waarvan je prima jam kunt maken. Die bottels verschijnen al, als de struik nog bloeit. De bloemen kleuren zijn rood, wit en roze en de oorspronkelijke Rugosa is ietwat paars-roze. Ze geuren heerlijk.

 

Als Rugosa niet is geënt, verspreidt ze zich enorm snel via scheuten.Vandaar dat U beter de geënte vorm kunt nemen die in tuincentra te koop zijn. Want in no time een hele tuin vol Rugosa's lijkt een beetje veel van het goede. Ze groeien prima op zandgrond en stellen geen hoge eisen. Ze kunnen goed tegen de winterse kou en hoeven niet te worden gesnoeid. Alleen als het oude struiken zijn, is een goede snoeibeurt het overwegen waard. U kunt ze ook prima als heg laten groeien, hoewel U dan de snoeischaar vaker moet hanteren.

Er zijn veel hybriden van gekweekt en die komen in allerlei maten en kleuren voor. De wilde vorm kan 175 cm. hoog worden. Andere, zoals Rugosa Foxi Pavement, is kleiner, zo'n 80 cm. hoog.