Enschede-Losser

Achtergrond

Lang werd aangenomen dat de Centifolia-roos één van de oudste rozen was maar moderne onderzoekingen wijzen uit dat dit niet zo is. De Centifolia-rozen ontstonden ongeveer in de tweede helft van de 16de eeuw. Het is niet een directe botanische roos; deze roos ontstond door complexe kruisingen van botanische rozen: Rosa Rubra, Rosa Phoenica, Rosa Mosschata en Rosa Canina werden ervoor gebruikt.
Het begon allemaal met Nederlandse kwekers rond 1580 die toen de zaak in handen namen. Rond 1710 hadden ze naar hun idee een prachtige Centifolia gekweekt. Het was dus wel even wat werk! In de genoemde periode waren er wel zo'n 200 variëteiten. Dit was het hoogtepunt van deze rozensoort.
Kunstschilders in die tijd waren helemaal weg van ze en er zijn ontelbare schilderijen waar ze op voorkomen. Onder meer Johannes Bosschaert uit 1600 en Van Huysam uit 1700 schilderden Centifolia-rozen.
De Fransen kregen ze ook in het oog in die tijd want deze roos geurt zeer sterk. Ze gingen ze verbouwen voor de parfumindustrie in de omgeving van Grasse in Zuid-Frankrijk.

 

“Productinformatie”

De Centifolia heeft wel 100 bloemblaadje in één roos. In Engeland wordt ze nog vaak the Cabbage (kool) roos genoemd. Men is het er over eens dat ze één van de mooiste bloemen heeft. Jammer dat ze maar éénmaal in de vroege zomer bloeit. De bloem laat in haar hart, als ze helemaal open is, een knoop zien.Vanzelfsprekend is ze met haar honderd bloemblaadjes een zeer gevulde roos die door haar zwaarte wat gaat hangen.

 

Afstammelingen

Wat Centifoilia's die nog verkrijgbaar zijn: allereerst de Rosa “Ipsilante”. Deze roos heeft grote bloemen in een roze kleur en is zeer geurig. Het blad is zeer ziektebestendig (beter dan menig andere oude roos). Ze wordt 1.40 meter hoog. Naar mijn mening één van de mooiste Centifolia's.
Een andere Centifolia is de “Tour de Malakoff”, een roos uit 1856. De bloem is van binnen donker(pruimen)paars en krijgt naar de kant een lila-grijze kleur. De bloem heeft een losse structuur, maar is wel dubbel en kan wel 10 cm. groot worden in doorsnee. De “Tour de Malakoff” heeft lange stelen en een verspreide groei. Tour de Malakoff was ook een oorlogsmonument in Parijs ter herinnering aan de oorlog in de Krim. Het monument werd afgebroken in 1870 maar de naam leeft voort in de Parijse buurt en in deze roos!