Enschede-Losser

Achtergrond

De historische roos Rosa Alba stamt uit Europa en is al bekend voor 1600. De naam wijst er al op: deze roos heeft (meestal) witte bloemen, soms zijn de bloemen roze. Ze bloeien éénmaal per jaar in juni. Het zijn flinke struiken in verschillende hoogtes: al naar gelang de soort Alba tussen 1.20 tot 1.75 m. hoog. Ze hebben grijsgroene bladeren.
Het zijn uitzonderlijk sterke struiken die tegen een stootje kunnen. Ze kunnen zeer oud worden en ze verdragen behoorlijk wat schaduw. Ook minder goede grond is niet zo'n probleem. Bovendien hoeven ze bijna niet gesnoeid te worden.

 

“Productinformatie”

Een voorbeeld van hoe sterk ze zijn als struik is een Alba die groeit in Engeland. Haar plaats was naast een oude boerderij die vijftig jaar geleden is afgebroken, maar Alba Maxima -zoals ze heet- mocht blijven staan. Ze is uitgegroeid tot een hoge struik. Eénmaal per jaar wordt ze met een heggenschaar gesnoeid. Dode takken worden niet weggehaald. Ze wordt nooit bemest of bespoten tegen ziektes. Maar Maxima groeit en bloeit ieder jaar weer. Men schat dat deze soort zelfs uit de vijftiende eeuw stamt.

 

Afstamming

Twee Alba's die ook nu nog te verkrijgen zijn, zijn “Maxima” en “Konigin von Danemark”. De bloemen van “Maxima” zijn aanvankelijk roze, later wit en geuren heerlijk. De roos draagt soms bottels. Deze soort wordt ongeveer 2 m. hoog.
De “Konigin von Danemark” is een prachtige oude roos. De bloem is iets kleiner dan bij andere Alba's en is roze van kleur. Ze heeft een bijzonder sterke geur. Deze roos wordt 1.20 m. hoog.