Enschede-Losser

De verzorging van rozenstruiken

mest geven

In mei/juni kan door onwetendheid nog wel eens iets verkeerd gaan. Dat is jammer.
Een roos die gaat bloeien heeft speciale rozenmest nodig: 1 keer in de vier tot zes weken een paar eetlepels per keer tot ongeveer half of eind augustus. Dan stoppen met mest geven want de roos moet afharden voor de winter.

de bloei

Als een roos is uitgebloeid kunt u de nieuwe bloei stimuleren door vlak boven het eerste samengestelde blad van vijf blaadjes te knippen. Mocht een roos een raar model krijgen dan kunt u snoeien tot half juli om haar weer netjes te krijgen. Als het erg droog weer is, geef de roos dan water. Een roos is vrij dorstig, zeker als het een jong exemplaar is. Het is beter haar twee of drie keer per week een halve of hele gieter water te geven dan elke dag een beetje, rozen wortelen namelijk diep. Giet altijd op de grond. Rozen houden niet van natte bladeren in verband met schimmels die op de loer liggen.

planten

Rozen houden van goede grond: geef ze compost als de grond te wensen overlaat.

'wintersnoei'

Na de laatste bloei, meestal begin november, knip ik de rozen tot op kniehoogte af. Dit is omdat sommige rozen heel lange takken hebben gemaakt. Door harde wind (heen en weer gezwiep) zouden de lange takken het wortelgestel kunnen beschadigen. Vooral niet korter snoeien dan kniehoogte, dat is iets voor het voorjaar. Ik ruim al het afgevallen blad van de grond. Ook kunt u de bladeren die nog aan de takken zitten verwijderen, maar het hoeft niet. Vooral het opruimen van het blad is belangrijk omdat daar nog schimmels op kunnen zitten en die kunnen prima overwinteren met alle gevolgen van dien in het voorjaar. Hierna geef ik elke roos een handje kalk en koemestkorrels of Culterra.
 

aanaarden

Vervolgens ga ik “heuvelen”. Rondom de roos (maar denk aan de wortels) schep ik aarde en werp dat op als een soort piramide van minimaal 30 cm. hoog tegen de roos aan.

snoeien in het voorjaar

Pas op voor een late vorst  in maart . Ik was te snel met afheuvelen en heb dus rozen verloren. Eind maart, begin april is hopelijk veilig voor het snoeien. Ook al lopen de rozen al uit, dat is geen bezwaar. Met een snoeibeurt verdwijnen die uitlopers toch.