Enschede-Losser

Winterharde Fuchsia's

Na een tijdje van veel beslommeringen en drukke werkzaamheden nu dan toch weer een stukje over de bellenplant, zoals de fuchsia in het Nederlands genoemd wordt.

Voor mensen die van fuchsia’s houden en er toch niet al te veel tijd aan kunnen besteden is de winterharde fuchsia een oplossing. Wat zijn nu winterharde fuchsia’s?
In principe is geen enkele fuchsia echt winterhard volgens de definitie van winterhardheid. De definitie die van winterhardheid is:
Er bestaat geen kans op bevriezing van vitale plantendelen, zoals bladeren, takken, knoppen en wortelgestel.

Je kunt veel zeggen van een fuchsia maar wat hier boven staat niet. Er zijn wel fuchsia soorten die een bepaalde mate van winterhardheid bezitten, waarbij de ondergrondse delen in de winter “niet” bevriezen.
Winterharde fuchsia’s hebben een bepaald mechanisme, anti- vries, om bevriezing van ondergrondse plantencellen te voorkomen.

De oorsprong van de fuchsia, de eigenschappen ze mee gekregen hebben van hun botanische voorouders. speelt hierbij een belangrijke rol. Er zijn een tweetal botanische fuchsia groepen die redelijk winterhard zijn, nl. F. regia en F. magellanica.
In Nederland door NKvF wordt gesteld dat een fuchsia goed winterhard is als de plant bloeit voor 16 juli. In bloei op uiterlijk 15 augustus normaal winterhard. Natuurlijk heeft dit ook te maken met hoe streng de winter is.
Bij de afgelopen winter 2014/2015 is er nagenoeg geen vorst geweest en staan bij mij nu, en ik schrijf dit stukje in juni de fuchsia die in de tuin staan al volop in bloei.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om winterharde fuchsia’s in de tuin te planten nl:

  1. De plant moet een goed wortelstelsel hebben, en in een grote pot minimaal 15 cm zijn opgekweekt.

  2. De plant moet op een beschutte plaatst staan, zodat in de winter de fuchsia beschut staat, tegen koude wind.

  3. In de winter moet de grond niet te nat zijn om rot van de wortels te voorkomen.

  4. De plant bij het planten in de zomer wat dieper zetten, zodat er rondom de plant een kuil ontstaat, die in de winter gebruikt kan worden voor het aanbrengen van een afdekking.

  5. Zet ze op een zonnige plaats in de border.

 

Na dit hele technische verhaal, dan nu een aantal aanbevelingen van fuchsia’s die goed winterhard zijn en die ik mooi vind zijn:

Naam

bloemkleur

opmerkingen

Royal Purple

Rood paars

Grote bloem

Brutus

Rood paars

Grote bloem

Papoose

Rood paars

Kleinen bloem

Constance

Wit paars

Grote bloem

Cloverdale pearl

Roze wit

Kleine bloem

Galadriel

Wit oranje rood

Kleine bloem

Tom Thumb

Rood paars

Kleine bloem

F. magellanica alle varianten

Wit roze

Kleine bloem

Beacon

Rood paars

Kleine bloem

Flocon de Neige

Rood wit

Normale bloem

Genii

Rood paars

Kleine bloem

Komeet

Rood paars

Middelgrote bloem

W.P. Wood