Zaterdag 27 juni: busexcursie 2020

Na het succes van de busexcursies van de afgelopen jaren gaan we dit jaar een aantal tuinen bezoeken in de omgeving van Nijmegen.
Liefhebbers van tuinen, planten, bomen, vijvers, natuur kunnen tijdens deze excursie hun hart ophalen.
Een feest voor vaste planten liefhebbers.
We bezoeken totaal drie tuinen in Breedenbroek, Bocholt-Spork, Persingen en de kwekerij van Marcel de Wagt in Ven-Zelderheide.

Landschapstuin ’t Meihuus in Breedenbroek

Liefhebberstuin rondom gerestaureerde 18e eeuwse boerderij.
Opgedeeld in weiland, wilde bloemen/grassenwei met kikkerpoel, sierborders, prairieborders, rozentuin, grassenborders, groentetuin, heestertuin en heesterbos.
Het geheel heeft een open verbinding met het mooie Achterhoekse landschap.
Op diverse bankjes kan men genieten, van kunst en diversiteit en de rust van deze landelijke tuin

Gut Heidefeld Der Park  in Bocholt-Spork

Op een vlakte van 7.000 m2 bevindt zich het park "Gut Heidefeld".
De voormalige moestuin werd met veel aandacht tot detail in een prachtig park omgevormd.
Het park is naar inspiratie van Engelse tuinen en parken uit de jaren 18e en 19e eeuw aangelegd.
De voormalige fruitboomgaard werd zorgvuldig in de nieuwe park geïntegreerd.
Deze omvat verschillende thema’s.
Hierdoor ontstaat door de verschillende planten een harmonische compositie, met onder andere rhododendrons, de vijver, de bostuin, de orangerie en het theehuis.
De orangerie - een viktoriaans tuinhuis- werd op het 200 jarige bestaan als oase voor het overwinteren van de potplanten gebouwd.
De grote selectie aan planten maakt het park op elke tijd van het jaar aantrekkelijk.

Tuin de Villa in Persingen

Tuin de Villa is een gevarieerde en inspirerende tuin gelegen in het prachtige natuurgebied de Ooijpolder bij Nijmegen.
In het tuinontwerp is het landschap de omlijsting van de tuin.

Via zichtassen en verrassende doorkijkjes is in het omringende landschap een natuurgebiedje met waterplas te zien en in de verte de stuwwal en de skyline van Nijmegen.
Ook zijn de karakteristieke monumentale boerderijen op terpen hier en daar vanuit de tuin te bewonderen.
Het perceel van Tuin de Villa is 2 ha groot en bestaat uit een siertuin rond het huis met o.a. een knopentuin en een waterlelievijver en achtertuin, een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit, twee weitjes, waar IJslanders grazen, en last but not least een prairie tuin.

Kwekerij van Opvallende Vaste Planten in Ven-Zelderheide

Passie voor planten en tuinen, dat is wel de drijfveer van Marcel de Wagt.
Vanuit de passie en liefde voor het kwekersvak is de kwekerij gegroeid tot hetgeen het nu is.
Hij noem het "mijn paradijsje in Noord-Limburg".

Opvallend zijn de ruim 800 niet alledaagse planten die op een natuurlijke en ambachtelijke wijze worden gekweekt op onze kleinschalige kwekerij. Respect voor de natuur staat hierbij bovenaan.

Het sortiment is op specifieke planteneigenschappen samengesteld zodat er voor vrijwel de meest uiteenlopende tuinen planten advies gegeven kan worden...
De kleinschalige kwekerij ligt aan de rand van het noord Limburgse dorp Ven-Zelderheide, niet ver van Nijmegen.
De kwekerij is inmiddels door een beukenhaag omgeven zodat het er fijn vertoeven is op het terras met een kopje koffie of thee.

Ter afsluiting van deze veel belovende dag willen we nog met elkaar een hapje eten en een drankje drinken.
We vertrekken 's morgens om  07.30 uur vanaf de parkeerplaats TPZ Helmerzijde en hopen rond 20.30 uur hier weer terug te zijn.
De kosten voor deze dag bedragen voor leden € 65,00 en voor niet-leden € 75,00.
Je kunt er ook voor kiezen om niet aan het slotetentje deel te nemen.
De kosten bedragen dan € 40,00 voor leden en € 50,00 voor niet-leden.
Dit is uiteraard inclusief busreis, rondleidingen bij de tuin ‘t Meihuus, Gut Heidefeld De Park, Tuin de Villa
Het bezoek aan de kwekerij Opvallende Vaste Planten  en het slotetentje bij restaurant Evers in Haaksbergen.

Om de kosten budgettair neutraal te houden moeten er in ieder geval 40 mensen meegaan.
We hebben optie op een bus bij ter Beek Reizen genomen, maar moeten dit natuurlijk wel binnen een bepaalde tijd gaan vastleggen.
Nu is 27 juni wellicht nog een hele tijd weg, maar we zouden toch graag zien dat er vòòr 1 april duidelijkheid bestaat over de vraag of we gezamenlijk gezellig met de bus op pad kunnen
Dus geef u tijdig op!

Opgave voor deze excursie bij: Wim van Lier,  e-mail: w.v.lier(at)home.nl, telefoon: 053-4615970